יוצרים ויצירות ישראליים
הידעת?
לאה גולדברג החלה בכתיבת יומן אישי בשנת 1921, כשהייתה רק בת 10. בטרם נהייתה סופרת ומשוררת. למרות ששפת אמה הייתה רוסית היא כתבה את יומנה בעברית, היא הייתה כמהה לשפר את ידיעת השפה העברית. הנה כך כתבה ביומנה בצעירותה:
"ולוּ את השפה העברית ידעתי יותר, לוּ יכולתי להרגיש את הניואנסים הכי קלים שבה, הייתי מרגישה את כל הספרות העברית עוד הרבה יותר ברור, והיא הייתה פועלת עלי הרבה יותר מאשר הרוסית...ואולם אני עוד אדע את העברית. אלמד ואדע. בזאת אני בטוחה."
כל חייה עסקה לאה גולדברג בספרות, בכתיבה ובמחקר. היא עבדה במערכות של עיתונים "על המשמר" , "משמר לילדים", "דבר", ואפילו ערכה את העיתון "אורות קטנים" - כתב עת לילדי הגולה, כדי לשמור את הקשר בין ישראל לילדי הגולה החיים מחוץ לארץ ישראל.
1
2
לאה גולדברג עלתה לארץ ישראל בשנת 1935. שנה לאחר מכן עלתה לארץ אמה, צילה, והשתיים עברו ביחד לגור בתל-אביב. לאה גולדברג עישנה סיגריות רבות ונפטרה ממחלת הסרטן בשנת 1970. אמא שלה חייה עוד 11 שנים אחריה והיא בקשה שעל המצבה שלה יכתבו 4 מילים "אמא של לאה גולדברג".
3
השירה הייתה בראש יצירתה של לאה גולדברג. בניגוד לביאליק שכתב על נושאים לאומיים וציוניים, עסקה שירתה של לאה גולדברג בנושאים אישיים ובתיאורי טבע ונוף.
לדוגמה בסיפרה "מה עושות האיילות" ניתן למצוא שירים רבים המתארים תופעות יום-יומיות, אותן היא הופכת למשהו יחיד ומיוחד. ראו את שיריה "אור וצל" ו"מציאה"
למילה "מציאה" יש מספר משמעויות:
1. איתור, גילוי, חשיפה.
2. פריט שנמכר במחיר משתלם מאד.
3. דבר נדיר, יפה או משתלם. "המכונית הזאת ממש מציאה".
לא מציאה גדולה - לא שווה הרבה
באותו שיר מפתיעה המשוררת את הקוראים כשהיא מבשרת להם בבית השלישי כי ה"מציאה" אינה אלא "חתיכת שמים" המשתקפת בשלולית. המילה חתיכה מתאימה לדברים ממשיים. חתיכת שמים הוא צירוף מילים מפתיע.
לפניכם מערך משרד החינוך בו תוכלו ללמוד עוד בכתה על השיר "מציאה"
למרות שלה עצמה לא היו ילדים, כתבה לאה גולדברג הרבה לילדים. היא פרסמה עשרים ושלושה ספרי ילדים המספרים על עולם הילדים. היא טענה כי כדי לכתוב לילדים אינה זקוקה לילדים משלה אלא רק לזכור את עצמה כשהייתה ילדה. לזכור מה אהבה ומה הבינה כילדה
לחץ על האייקון להורדת המערך
בין ספרי הילדים שלה: "דירה להשכיר", "המפוזר מכפר אז"ר", "אייה פלוטו" ו"מה עושות האיילות" ועוד רבים.
לאה גולדברג התחילה לכתוב לילדים במקרה: עם עלייתה לארץ, ניגשה לראיון עבודה בעיתון דבר.
המראיין שאל אותה: "האם יש לך חומר לילדים? האם כתבת אי פעם שירים לילדים?"
לאה ענתה : "לא ניסיתי".
אמר לה המראיין: "ובכן, נסי!"
וכבר בגיליון הבא של העיתון הופיע שירה הראשון לילדים "פילי הקטן".
4
5
6
7
בשנת 1970, לאחר מותה, הייתה לכלת פרס ישראל בספרות.
8
בשנת 2011 נבחרה דמותה של לאה גולדברג להתנוסס על שטר של 100 שקלים חדשים.
9
לפניכם מפת אשדוד עם סימון הרחובות בהם מונצחים יוצרים ישראליים: מצאו את רחוב לאה גולדברג.
בשנת 1969 מילאה לאה גולדברג שאלון לאגודת הסופרים.
היא נשאלה: "כמה ספרים כתבת?"
"יותר מידי", ענתה.
כשהתבקשה לכתוב למען האגודה את סיפור חייה היא ענתה " לא אכתוב אוטוביוגרפיה"
כמה חודשים לאחר מכן נפטרה.
10
קראו את שירה של לאה גולדברג "מציאה" ושחקו במשחק הבא להנאתכם
לאה גולדברג
לאה גולדברג נולדה בשנת 1911 ברוסיה ונפטרה בשנת 1970 בישראל. סופרת מבוגרים וילדים, מתרגמת, מבקרת וחוקרת ספרות, עיתונאית ומבקרת תרבות, כלת פרס ישראל לספרות.
לאה גולדברג מקריאה בקולה את שירה "משירי ארץ אהבתי". מאחר והארץ מתוארת כבעלת מזג אוויר סגרירי, קיים ויכוח בין החוקרים לאיזו ארץ התכוונה? האם מדובר בכלל בארץ או בהלך רוח? או אולי מתארת המשוררת את רוסיה? הארץ בה נולדה.
הקשיבו לשרית חדד מבצעת את השיר "משירי ארץ אהבתי"
והנה אותו שיר בביצועה של חוה אלברשטיין.
למה הכי התחברתם???
חידת הורים מספר 2
לעיתים ניתן למצוא בשירי משוררים מילים שאינן קיימות בשפה. המשוררים רואים בכך אמצעי אמנותי כדי להביע את עצמם. לדוגמה בשירו של ביאליק "אל הציפור" ניתן למצוא את המילה נחמדת - שלא קיימת בשפה. ("שלום רב שובך ציפורה נחמדת")
בשירה של לאה גולדברג "מציאה" מופיעה מילה כזאת שאינה תיקנית. במקרה זה הומצאה המילה כנראה לצרכי חריזה. חפשו את המילה וענו על השאלה הבאה:
מהי המילה ה"לא תיקנית" בשיר "מציאה" ולאיזו מילה היא מתחרזת?