בי"ס רמת אפעל

ספר רמת אפעל ללימודי חי, חברה וסביבה
המרכז הזאולוגי בביה"ס
מנהלת בית הספר: ד"ר רונית שניידר
מנהל פינת החי: מר יאיר נאור
רכזת מסלול חי: ד"ר מגי בשן
וטרינרית פינת החי: ד"ר עינת יניב
אחראי פינת החי: מר איציק אבולעפיה
דררה - תוכי

דררה
משפחה: תוכיים Psittacidae
תפוצה בעולם: אזור התפוצה הטבעי של הדררה הוא בדרום אסיה (בורמה, הודו, איראן, שפך הפרת והחידקל ונאות מדבר בחצי האי-ערב). כמו כן היא נפוצה בחגורת הסהל באפריקה. אזורי התפוצה מעבר לאזור התפוצה הטבעי כוללים את אירופה, צפון אמריקה ( ארצות הברית- ישנם דיווחים על דררות בעיר ניו-יורק ). באירופה הדררה נמצאת בבריטניה, הולנד גרמניה, אוסטריה, איטליה , ספרד ועוד... ישנם דיווחים על דררות במרכז אפריקה( קניה, טנזניה ) ובמזרח התיכון ( עירק, ישראל , לבנון, כווית, מצרים ועוד), ויפן. התפשטות הדררה מוערכת לכ- 35 מדינות, כאשר ברובן לא נעשה מחקר על מספר הפרטים ומידת התפשטותן. יש לציין כי לא נרשמו דיווחים על דררות באוסטרליה ובניו-זילנד.
תפוצה בישראל: בארץ מצויה כמעט בכל הארץ. היא יציבה ושכיחה במישור החוף, נצפתה גם בעמקים הצפוניים וכן בדרום - ומבאר שבע ועד אילת.
מזון: מזונה מן הצומח, זרעים, פירות ונקטר. בכול אזורי מחיתה השונים בעולם מסתגלת לצמחית המקום.
תוכי מוזכר בתנ"ך: "שנהבים וקפים ותוכיים..." (מלכים א', י', כא') נראה שכבר בתקופות קדומות טיפחו חיות מחמד. מלבד הכתוב בתנ"ך נתגלו רצפות פסיפס עם ציורי כלובים ובכנסיה ביזנטית שבבית-לחם ציור של דררה. חייליו של אלכסנדר מוקדון הביאו דררות מהודו לאלכסנדריה שבמצרים ופליטי תרבות התחילו להתרבות ולהתמקם בדלתה של הנילוס.יתכן והדררה היא העוף הפולש הראשון בעולם.
כיום נמצאו דררות דוגרות בכמה ארצות באירופה ואף בארה"ב. בארץ היא פליטת תרבות מזה שנים רבות שהפכה בשנים האחרונות לציפור פולשת, שגורמת נזק רב לחקלאות, בעיקר לגדולי חמניות, שסק, תמרים, שקדים פקנים ותירס. הדררות מתחרות עם מיני ציפורים אחרות כגון הנקר והדוכיפת בעיקר על חורי קינון, אבל במחקרים שנעשו בבריטניה על השפעת מין זה על מגוון המינים ועושר המינים הטבעיים בבריטניה נמצא שהן אינן גורמות לנזק אקולוגי ואינן דוחקות מינים מקומיים.
דררה בישראל מוגדרת כחיית בר מוגנת. הרשות מתירה המתה של דררות במידה והן גורמות לנזקים לחקלאות. רכז נזקי חקלאות במחוז צפון בשנת 2003 הגביל את ההיתרים לירי ל-4 פרטים. הפעילות בשטח כנגד הדררות כוללת כיסוי עצים והטרדה על ידי רעש, אך לא ידועות שיטות למניעת נזקי דררות שלא כרוכות בהמתה.